Top

Winterse knolselderij-preisoep met mosterd

Tijdens de wintermaanden is zelfgemaakte soep een ideale lunch of avondmaaltijd. Ik maak regelmatig een grote pan en probeer dan verschillende dingen uit. Bijvoorbeeld deze heerlijk knolselderij-prei soep! Hij ontstond zomaar op een dag toen ik met mijn vader bij de Marokkaanse buurtsupermarkt belandde en we verschillende wintergroenten uitzochten voor een soep. Het bleek een succes en later maakte ik ‘m opnieuw. Toen voor een vriendin en haar familie die door een moeilijke tijd gaan. Want soep is behalve lekker en gezond, ook echt een troostmiddel.

In deze overheerlijk soep zit niet alleen knolselderij en prei maar ook twee extra verrassingen, namelijk aardperen en meiraap.

Aardperen zijn, zoals je wellicht zou denken, geen fruit maar een knolgewas. Ze worden ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd. Rauw zijn ze lekker door de salade, bijvoorbeeld geraspt of in kleine blokjes. Gekookt doen ze het goed in soepen en puree’s. Je kunt ze ook heel dungesneden in de oven bakken tot chips. Lekker met wat rozemarijn of tijm en zeezout (aanrader!).

Aardperen zijn lange tijd een vergeten groente geweest, maar winnen aan populariteit. Ze zijn lekker en gezond en hebben gekookt een wat zoete en nootachtige smaak. Ze bevatten daarnaast veel vezels, zijn rijk aan fosfor, ijzer, vitamine B1 en helpen bij de opname van calcium.

Ook de meiraap in dit recept is niet bij iedereen een bekende. Deze knol is gladder dan de aardpeer en is aan de bovenkant paars van kleur. Net als de aardpeer is de meiraap niet heel bekend, maar zeker de moeite waard.  Ze hebben rauw een frisse en wat pittige smaak, vergelijkbaar met radijs maar dan zachter. Ze zijn daarom heerlijk in je salade. Meiraapjes bevatten belangrijke vitamine en mineralen, waaronder kalium en calcium.

En dan de knolselderij. Een grote knol met de structuur die doet denken aan hersenen. Knolselderij bevat maar een kleine hoeveelheid zetmeel en is daarmee een goede vervanger voor bijvoorbeeld aardappels. Hij bevat net als de andere knolletjes veel verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine K (34% van de ADHper 100 gram). Deze vitamine is belangrijke voor het vormen van sterke botten en helpt tegen menstruatieklachten.

Een extra reden dus om deze soep maken!

Ingrediënten (6 personen)
  • 1 knolselderij
  • 3 aardperen
  • 1 meiraap
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 eetelepel mosterzaad (optioneel)
  • halve theelepel kurkuma (poeder of vers)
  • 2 groente bouillonblokjes (biologisch, zonder gistextract)
  • 3 eetlepels mosterd (of meer naar smaak)
  • een flinke hand fijngesneden bladpeterselie
  • klontje roomboter of kokosolie
  • water

De rode peper op de foto heb ik uiteindelijk niet gebruikt, maar kun je eventueel toevoegen als vervanger voor de mosterd!

Bereiding

Schil de knolselderij en aardperen en snijd ze in blokjes. De meiraap hoef je alleen te schillen als de schil wat taai aanvoelt. Verwijder wel de boven en onderkant en snijd ‘m eveneens in blokjes.

Snij de prei in ringetjes en was deze en snipper de ui.

Fruit de ui en prei in een klontje roomboter of kokosolie. Voeg de kurkuma en mosterdzaad toe. Bak de specerijen een aantal minuten mee en voeg daarna de blokjes knolselderij, aardperen en meiraap toe. Zet deze net onder water en doe de twee bouillonblokjes erbij en breng aan de kook.

Laat de groente 20 minuutjes zachtjes koken of totdat alles gaar is. Pureer de soep met een staafmixer tot een romig geheel of laat afkoelen en giet in de blender.

Voeg daarna 3 flinke eetlepels mosterd toe of meer naar smaak en maak af met een flink hand fijngesneden bladpeterselie.

Tips:
  • Heb je geen mosterdzaad in huis? Gebruik dan na het pureren extra mosterd, of laat dit achterwege als de smaak al naar wens is.
  • Kun je geen aardpeertjes of meiraapjes vinden? Gebruik dan een extra grote knolselderij of 1 extra prei.
  • Kom je toevallig verse kurkuma tegen (ziet eruit als kleine donkergekleurde gemberworteltjes) probeer dit dan eens in plaats van kurkuma in poedervorm. Heel lekker en nog gezonder!
  • Check of je bouillonblokjes geen gistextract (E621) bevat, deze smaakversterker zit vaak in reguliere bouillonblokjes.
  • Zowel grove als fijne mosterd zullen het goed doen in deze soep. Gebruik het liefst een variant waar geen toegevoegde suiker in zit.

Eetsmakelijk!

Liefs,

Anne

Share

Vond je dit artikel leuk?