Top

Overheerlijke havermout- en boekweitpannenkoeken!

Pannenkoeken, één van mijn favoriete ontbijtjes. Er gaat bijna gaan zondag voorbij dat ik de keuken in duik en de tijd neem om deze heerlijke ontbijtpannenkoekjes te maken!

De meeste pannenkoeken worden gemaakt met tarwebloem en melk en belegd met zoetigheden. Behalve dat deze pannenkoeken heerlijk smaken doen ze helaas weinig goeds voor je gezondheid. Tarwebloem bevat nauwelijks voedingsstoffen en vezels en wordt in het lichaam direct omgezet in suikers. Dit zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel en kan bijdragen aan extra (buik)vet. Ditzelfde gebeurd met het zoete beleg op de pannenkoek.

De koemelk in een normale pannenkoek bevat lactose. Dat is een melksuiker dat door veel mensen niet goed wordt afgebroken door het ontbreken van het enzym lactase. Dit kan allerlei vervelende gezondheidsklachten opleveren. Daarbij bevat hedendaagse koemelk weinig voedzame stoffen en worden de dieren letterlijk uitgemolken om de grootste hoeveelheid melk te kunnen produceren.

Gelukkig kunnen we met wat kleine aanpassingen nog steeds volop genieten van pannenkoeken. En zo veranderen ze ze van voedingsarme snacks in echte gezondheidsbevorderaars. Hiervoor gebruik ik het liefst volkorengranen zoals havermout en boekweitmeel. Havermout bevat veel gezonde vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en het werkt cholesterolverlagend. Boekweitmeel is glutenvrij, bevat gunstige plantenstoffen, een relatief hoog gehalte aan B-vitamines, het mineraal magnesium en het verzadigd beter dan tarwe.

Deze pannenkoeken  bevatten dus de juiste koolhydraten, eiwitten en vetten. Je kunt er kleine americain pancakes van maken  of de grotere Hollandse variant, door extra plantaardige melk toe te voegen. Deze pannenkoekjes doen het ook goed bij kinderen. En in de hartige variant kun je mooi een extra portie bladgroenten verstoppen! Bak een flinke hoeveelheid en bewaar ze in de koelkast of vries ze in.

Havermoutpannenkoeken met fruit

Ingrediënten (2 personen)

 • 150 gram havermout
 • 200 ml plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk, havermelk, kokosmelk)
 • 2 eieren
 • optioneel: een klein beetje verse vanille of kaneelpoeder

Topping:

 • fruit naar keuze

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten in een kom of mix ze in de blender. Verhit een beetje olie in een koekenpan en schep er 3 kleine bergjes beslag in. Bak de pannenkoekjes tot er bovenop bubbeltjes komen. Keer de pannenkoekjes om en bak de andere kant goudbruin. Stapel de pannenkoekjes op en versier met je favoriete fruit.

Boekweitpannenkoeken met gerookte zalm & dille

Ingrediënten (2 personen)

 • 3 biologische eieren
 • 175 gram boekweitmeel
 • 250 ml plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk, havermelk)
 • 200 gram verse spinazie (fijngesneden)

Topping:

 • 200 gram gerookte zalm
 • 1 avocado (in reepjes of geprakt met wat citroensap erdoor)
 • óf 1 bakje biologische crème fraiche
 • verse dille

Bereidingswijze:

Meng de ingrediënten in een kom of mix ze in de blender. Verhit een beetje olie in een koekenpan en schep er 3 kleine bergjes beslag in. Bak de pannenkoekjes tot er bovenop bubbeltjes komen. Keer de pannenkoekjes om en bak de andere kant goudbruin. Stapel de pannenkoekjes op en beleg deze met avocado of crème fraiche, de gerookte zalm en wat verse dille.

Ben je gevoelig of allergisch voor gluten, kies dan voor glutenvrije havermout (dat staat expliciet vermeld op de verpakking) of gebruik het recept voor de boekweitpannenkoeken. Wil je daarvan een zoete variant, laat de spinazie weg en gebruik vers fruit in of op je pannenkoek.

Eetsmakelijk!

Liefs, Anne

Share

Vond je dit artikel leuk?